21 Şubat 2015 Cumartesi

"İnşaat Proje Yönetimi" nin en önemli safhası - İş Programı

Planlama  ve iş programına uygun çalışma konusu çok büyük önemine rağmen, müteahhitlik sektörünün  en zayıf noktasıdır.

CPM / PERT / PCS Proje planlama ve zamanlama metodolojileridir. 
Zamanımızda bu sistemlerin algoritmaları üzerine kurulmuş çok sayıda bilgisayar programları vardır. Primavera, Microsoft Project, Suretrac, Timeline, Artemis gibi..
İnşaat sektörü genelinde, CPM metodolojisi uygulamaları, yok denecek kadar azdır. Olan kullanımlarda da , programın daha çok “Çubuk Diyagram - Bar Chart” olarak işlev gördüğünü görüyoruz.
 Genelde, şartnameler gereği olarak şantiyelerde planlama görevlileri bulundurulur ve iş programı içeriğindeki sözleşme gerekleri yerine getirilmeye  çalışılır.

Genelde, Primavera inşaat sektöründe en etkin program olarak tanınmaktadır. “Zaman Planlama” (CPM) teknikleri firmalarda genel bir kültür, genel bir uygulama olmaktan çok, kişisel ilgi ile ferdi kullanımlar olarak görülmektedir.

İş programı nedir? Niçin yapılmalıdır, ne avantajlar sağlar? Nasıl takip edilir? Nasıl Güncellenir? Bunlar bilinmez ve bu işlem yalnızca sözleşme gereği yapılması zorunlu bir işlem olarak uygulanmaya çalışılır.


Planlama sonucu elde edilen zamansal veriler, projeye ait “Master Plan”ı  oluşturan tüm verilerin zaman ölçeğinde de belirlenmesini sağlamaktadır. Bu sayededir ki;
satınalma, bütçe, iş emirleri, ödeme kararları, nakit akış, bütçe, ekip optimizasyonu gibi kararların işleneceği modüllerde ölçme ve değerlendirme işlevlerini bilinçli bir şekilde yerine getirebilmekteyiz.

Uluslar arası bir inşaat firması kültüründe, “İnşaat Yönetimi” araçlarından olan bir CPM Programından  beklenenler;
1-     İş Emirlerini oluşturulabilmesi, bu sayede imalat takibi disiplininin sağlanabilmesi
2-    Kaynak ihtiyaç listelerinin belirlenebilmesi. Malzeme satın alma listelerinin zamana bağlı olarak düzenlenebilmesi, ödeme planlarının yapılabilmesi
3- İş gücü ihtiyaçlarının belirlenebilmesi, ekip optimizasyonlarının yapılabilmesi
4-     Bütçe gelir ve gider değerlerinin, nakit akış raporlarının zaman ölçeğinde  belirlenebilmesi
5-     Firma veya taşeron hakedişlerinin yapılabilmesi gibi işlevlerdir,
6-   Her imalat gerçekleşmesinin işin süre ve maliyetine etkisinin gösterilebilmesi gibi işlevlerdir.

Burada sayılan işlevlerin yerine getirilebilmesi ancak planlama kurgusunun gerekli detayda yapılabilmesi ile mümkündür. Nedir bu gerekli detay? Bu detay’a planlama mühendisi mi karar verir, yoksa projenin gerçek içeriği olan keşif verileri mi? 

Sayın meslektaşlarım;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder