18 Şubat 2015 Çarşamba

"Planlama - İş Programı" kavramları ne ifade etmektedir ?



“Planlama” kelimesi hemen  her sektörde benzer algılamaya sebep olmaktadır.
İmalat  üretim sektörlerinin en karmaşık, en kapsamlı  sektörü sayılan İnşaat sektörü için ise bu kavramın çok daha önemli ve detaylı bir içeriği vardır. İnşaat Sektöründe uygulanan  projeler genelde kendini tekrar etmez, çalışılan coğrafya hemen  her projede farklıdır, ekipler farklıdır, muhatap olunan idare farklıdır.
Bu nedenlerden dolayı. “Planlama”  kavramı içeriği İnşaat sektörü açısından çok daha kapsamlı bir şekilde ele alınmalıdır.
Ayrıca İnşaat Yönetiminde, “Planlama” kavram ve metodolojilerini 2000 li yıllar öncesi ve 2000 li yıllar sonrası olarak  farklı algılamalı ve yorumlamalıyız.

 “İnşaat Yönetim” de olduğu gibi “Planlama” olgusunun dünü ve bu günü arasında da uygulamada
büyük farklar vardır.  2000 li yılların bilgi işlem teknolojilerinin sağladığı veri işleme, veri yorumlama, veri raporlama kolaylıkları ile internet teknolojilerinin  sağladığı veriye ulaşma ve iletişim kolaylıkları bu alandaki knowhow’ın  kolayca yapılabilirlik veya uygulanabilirlik kazanmasını sağlamıştır.
2000 li yıllar öncesinde; Planlama kavramı Primavera ve MS Project gibi (Critical Path Method) CPM yazılımları ile sınırlı kalmıştır. Buna parallel olarak, planlama teknik personelinin değerlendirilmesi de onların bu programlardaki kullanıcı hakimiyetleri olarak değerlendirilmiştir.
2000 li yıllarda; Bilgi işlem ve internet teknolojilerinin sağladığı  imkanlar ile geliştirilmiş ERP sistem araçları, firmaların daha içerikli veri ile daha kollektif  çalışabilmelerini sağlayabilmektedir. Veri hakimiyeti ve yönetimini kolaylaştıran ve hızlandıran bu araçlar firmalarda kurumsallaşmayı tetiklemiştir. Firmalarda kişisel beceriler değil kollektif başarılar ön plana çıkmıştır.
2000 li yıllarda, Planlama uzmanlığı da bu kurumsal yapı içinde, kişisel bir beceri olarak değerlendirilemez. Kurumsal bir yapının içinde kollektif  bir  çalışmanın ürünü olarak düşünülmelidir.


Planlama konusunu ve bu içerikte çalışan planlama teknik personelini artık yalnızca kişisel beceri veya CPM programlarına hakimiyeti ile değerlendiremeyiz. Onu firmanın kurumsal ve işlevsel yapısı içinde, teknik sorumluluk pozisyonunun gereği olan veri hakimiyeti ve yönetimi ile ilgili becerisi ile değerlendirmeliyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder