19 Şubat 2015 Perşembe

"İnşaat Proje Yönetimi" nin Kurumsal Yapılaşması Önündeki En Büyük Engel - EXCEL Olmuştur

Bu başlığın, birçok kişiyi rahatsız edeceğini biliyorum.

1970 li yıllarda bir bankaya gittiğinizde, köşedeki kartoteks kutusundan hesap kartınız çıkarılırdı. Yatıracağınız veya çekeceğiniz para bu karta el ile yazılarak ilave edilir veya düşülürdü. Toplamada bir yanlışlık yapıldı ise silgi ile silinir ve tekrar doğru rakam yazılırdı.

Başka bir şehirdeki bir şubeye havale yapmak istediğinizde, yıldırım telefon yazdırır,2-3 saat kadar beklerdiniz. Aynı kartoteks kutusu ve kart işlemleri bu işlemde de aynı idi.

Kartta el ile yapılan bu hesap hareketlerinin, şubelerden merkeze giden verilerin, merkezde hangi aralıklarla güncellenebildiğini, şubeler arası borç-alacak dökümlerinin hangi sürelerde gerçekleşebildiğini, düşünebiliyor musunuz? O zamanlarda yapılan bankacılık  değil miydi ?

"Yönetim” kavramının 2000 li yıllarda ne kadar değiştiğinin farkında değil misiniz ?
O günlerden bugünlere bankacılıkta değişen temel kuramlar ve işlemler mi yoksa sistemler mi?

Değişen yalnızca teknoloji ve araçlar yardımı ile sistemler. Bugün bankacılıkta bütün bilgi sistemi tek bir çatı altında toplanmış. Sektörlerde bu çatıyı oluşturan, girilen bir verinin, ilgili kişiler tarafından ve her noktadan paylaşılmasını sağlayan bu çoklu yazılım çözümlerine "ERP" ismi veriliyor.

Eskiden belki bir ay sonra görebiliyor,  öğrenebiliyor ve yönetim kararlarını aldığınızda ise muhtemelen iş işten geçmiş oluyordu.

“Nakit akışı -Bütçe”  kavramı ve içeriğinin o günden bugüne farkı nedir? Bunlara ait tabloların içeriği değişmedi. Değişen bu tablolara, veriye ulaşma hızı, bu tablolardaki verinin doğruluk derecesi. Yönetimin bilgilenme süreci, mevcut teknoloji ve bu araçlar ile saniyeler mertebesine indirildi.

Günümüzde ki bankaların, EXCEL sheetler ile, şubedeki hesap işlemlerini takip etmelerini normal kabul edebilir misiniz?

Peki, yurt dışında veya içinde birçok şantiyesi olan, onlarca teknik personeli, taşeronu ve yüzlerce işçisi olan bir "İnşaat Şirketinin", EXCEL tabanlı verilerle bilgilenmesini ve gerekli bilginin kişilerin şahsi excel dosyalarında tutulmasını nasıl onaylayabiliyorsunuz? 


Sisteminiz mi kişilere, kişiler mi sisteminize bağımlı olmalı?
EXCEL kullanımının gerçekten sorularınızı çözdüğüne mi inanıyorsunuz, YOKSA doğru teknoloji ve sistem içinde yerinizi koruyamayacağınızdan veya yetersiz kalacağınızdan mı korkuyorsunuz?

"Dün yaptığınız şey, size bugün hala yeterli geliyorsa, siz bugün için yeterli değilsiniz demektir"  Earl Wilson

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder